Роклята е дреха, която от векове символизира женственост, елегантност и

...
 Роклята е дреха, която от векове символизира женственост, елегантност и
Коментари Харесай

Защо дамската рокля е символ на женственост и стил?

 

Роклята е дреха, която от епохи символизира женственост, грациозност и жанр. Тя е облик на дамското облекло, който има способността да трансформира дамите в икона на модата и хубостта. 

Но от кое място се придава тази стойност и по какъв начин е еволюирал дизайнът ѝ през годините, прочетете по-надолу.

Как роклята е отразявала обществените промени през вековете?

От антични времена до през днешния ден, дизайнът на всички разнообразни стилове дамски рокли е претърпял безчет промени, отразяващи обществените и културни трендове на всяка ера. 

През Средновековието, да вземем за пример, за знак на статус и богатство са се смятали моделите с дълги ръкави и обемни силуети. С настъпването на Ренесанса обаче, те са станали по-разкроени, с добавени акценти като кормила и дантели, както и благосъстояние от украшения. Барокът, въпреки това, се свързва с пика на разкоша и изяществото в дизайните на облеклата. Навлизането в ХХ век е придружено от строги костюми до 60-те години, когато на мода идват свободните модели. Днес трендовете ни връщат назад към природата и органичните форми.

В историята на всяка ера, дамите, носещи дамски рокли, в модерните за времето си дизайни, са се считали за най-стилни и женствени.

Роклята като израз на характерност

Освен като знак на женствеността, дамската рокля служи и като израз на характерността. Всеки жанр, материя и кройка споделя друга история. Какво съставляват и какво се предлага в днешно време?

стилни и ежедневни– тези дамски разновидности оферират съвременен дизайн, преплетен с комфорта, нужен денем, без значение дали са летни, или зимни. През последните години много известни станаха сбирките на марките, предлагащи over-sized размери;

елегантни и коктейлни – идеални са за специфични случаи, като чудесно акцентират женската фигура. Оригиналните бутикови модели от известните марки са фантазия за всяка жена, която желае да се открои в тълпата. Освен с презрамки, има модели с пай ръкав, както и с дълъг;

спортно-елегантни – при тях се обръща повече внимание на функционалността, само че в днешно време има и доста стилни оферти, като разнообразието в онлайн магазините е голямо. Освен нови, има и много положителни находки втора употреба, които по никакъв метод не се разграничават от неупотребяваните;

материи и текстури – от лен и памук до сатен и дантела, вярно подбраният тип материал има способността да добави чувство за разкош.

Чрез разнообразието от стилове, материи, кройки и цветове, всяка жена има опция да показва своя неповторим темперамент и виждане за света. В този смисъл, изборът на дамска рокля е креативен акт, превръщащ тази дреха в знак на персоналната еднаквост и достоверност.

Емблематичните рокли и тяхното въздействие върху стилните трендове

Модата е изкуство, което не стопира да се трансформира. Всеки сезон се появяват нови трендове, а дамската рокля играе основна роля в това. Марковите оферти постоянно служат като ентусиазъм за дизайнерите и дефинират стилните стандарти за годината, само че по кое време в действителност се трансформират в легенда?

Такава рокля би се отличавала с новаторския си дизайн, качествени материи и съвършена направа. Но това, което я прави емблематична, е и моментът, в който тя е показана – било то на фешън пътека, във филм или от някоя звезда на аления килим. Такива са роклята в бяло на Мерилин Монро във кино лентата “Проклетите седем години ”, както и елегантното черно прелъщение, носено от Одри Хепбърн във кино лентата “Закуска при Тифани ”.

Тези специфични моменти, комбинирани с неповторимата визия и качество, я трансформират в освен това от дамска дреха – тя става знак на цяла една ера и същинска фешън легенда.

Каквито и промени да търпи дизайнът на дамската рокля, тя постоянно ще е знак на женственост и жанр. Освен това, заради въздействието ѝ над характерността, творчеството и изкуството, се трансформира във безконечен източник на ентусиазъм.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР